Bezoek aan het Bierkasteel te Izegem.

 

Amandus Vanhonsebrouck is de man bij wie het verhaal van de brouwerij begint. Naast het burgemeesterschap heeft de stichter zijn eigen boerderij met melkerij, een brouwerij en een stokerij. Na zijn plotse overlijden in 1865 neemt Emile - een van de tien kinderen - deze taken over. 

Samen met zijn echtgenote Louise De Poorter vestigt Emile zich in de ouderlijke boerderij in Werken. De slechte relatie tussen Louise en haar schoonmoeder gooit echter roet in het eten. Het jonge paar besluit om elders een eigen brouwerij op te richten en in 1900 valt hun oog op een kleine hoeve in Ingelmunster, de geboorteplaats van Louise. Brouwerij Sint Jozef is een feit.

Als moeder van vijf kinderen slaagt Louise erin om ook de brouwerij succesvol te leiden. Haar man Emile blijkt namelijk weinig geschikt voor deze taak. Wanneer Emile bijna tachtig jaar is, besluit Louise dat de tijd rijp is om de brouwerij over te laten aan zoon Paul. Samen met zijn broer Ernest houdt hij de brouwerij overeind na de ravage van de Eerste Wereldoorlog.

De broers zijn ambitieus en slagen erin om de brouwerij uit te breiden met een nieuwbouw met vier verdiepingen. Zo creëren ze plaats voor een mouterij, een opslagplaats voor gerst en waterbakken. Het gelijkvloers wordt een tonnenmagazijn met vijftien foeders van 180 tot 250 hectoliter. De vernieuwingen gaan gepaard met de lancering van een verzuurd oud bruin bier dat al snel aan populariteit wint.

Het Bierkasteel van brouwerij Vanhonsebrouck toont dat de biercultuur in België nog springlevend is. Een nagelnieuwe brouwerij, vanuit het niets opgebouwd op een nieuwe site. Daar worden een kleine 30 heerlijke bieren van hoge gisting gebrouwen.Naast een brouwerij is het Bierkasteel evenzeer een multifunctionele event- en ontspanningsruimte: genieten, degusteren, feesten, ontdekken, vergaderen… Het kan allemaal, waar het eeuwenoude brouwcultuur en innovatie elkaar kruisen.

Deelname per persoon:

voor leden € 12.00
voor niet leden € 15.00

Afspraak op 16 april om 13u10 parking Palaestra (kant Kastanjelaan).

We vertrekken om 13u20.

Alleen inschrijven bij Vlerick Laurent voor 11 april, via e-mail: of via gsm 0474/58 88 70 met vermelding van het aantal personen, de betaling kan alleen gebeuren door overschrijving op Reknr: BE18 9731 9107 3765 van ATB De Natuurvrienden Deinze. Dit om alle misverstanden te vermijden. 

Anders afspraak: om 14u15

Brouwerijstraat 1
GPS: Ingelmunstersestraat 46
8870 Emelgem (Izegem)Gullegem